Novljansko akademsko društvo

Aktualnosti

Fra Luka Vladmirović neretvanski pregalac

fra-luka-vladmirovic-neretvanski-pregalac

Članovi Novljanskog akademskog društva aktivno su se uključili i u realizaciju projekata izvan Grada Novske i tu postigli također značajne rezultate.

Jedan od tih projekata bio je prikupljanje građe, proučavanje i objava javnosti izabranih djela o fra Luki Vladmiroviću, jednom od mnogih ljudi koji su nadilazili i vrijeme i prostor, koji su svojim djelovanjem nastojali doprinositi pridignuću ustaljene svakidašnjice.

Fra Luka Vladmirović kao profesor mudroslovlja i bogoslovlja, propovjednik, misionar, pisac, povjesnik, historiograf, prosvjetitelj, diplomat i vizionar, spada u red najvećih intelektualaca i djelotvornih stvaralaca iz šireg neretvanskog kraja sve do današnjega dana, po nekima i najveći. Koliko nam je dosad poznato, on je prvi u svijetu upozorio i dokazivao da je komarac uzročnik i prijenosnik malarije, prvi je napisao kroniku jednog franjevačkog samostana, prvi je objavio medicinski priručnik na hrvatskom jeziku u Južnoj Dalmaciji itd. Dao je još nekoliko proročanskih vizija koje su se oživotvorile (npr. luka u Pločama…).

fra-luka-vladmirovic-neretvanski-pregalac

Svoja djela ispisao je na latinskom, hrvatskom i (najmanje) talijanskom jeziku. Na stranim jezicima pisao je u namjeri da upozna svijet o našim krajevima, prije svega o Naroni i Neretvi, o djelovanju franjevaca, navlastito njihovu radu po župama. No, najviše je pisao o sebi i svojoj porodici, o podrijetlu i rodoslovlju njenom kroz povijest, o njenoj slavi i ugledu, o crkvenim velikodostojnicima i svjetovnim vladarima koji su pročedili iz njegove porodice. S druge pak strane, širom Europe među intelektualnim krugovima širio je tako nove spoznaje i istinu o veličini i slavi Neretvana, a preko njih i o cijelom svom hrvatskom narodu.

Izabrana djela fra Luke Vladmirovića nastala su iz Vladmirovićevih knjiga na hrvatskom jeziku koje su digitalno snimljene u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, Zagreb i na taj način bile dostupne za istraživanje i objavu.
Izabrana djela su objavljena na 526 stranica u njizi FRA LUKA VLADMIROVIĆ NERETVANSKI PREGALAC koja je ostvarena upravo zahvaljujući velikom zalaganju i trudu članova Novljanskog akademskog društva. Urednici bili su Fra Gabrijel Hrvatin Jurišić, prof. i dr. sc. Jozo Marević, grafičko-likovni urednik mr. sc. Ivan Medarac koji je ujedno i računalno obradio tekst knjige.