Novljansko akademsko društvo

Aktualnosti

Zbornik radova “Kulturološki, sociološki, politički i religijski učinci djelovanja Luke Ilića Oriovčanina na Novsku i zapadnu Slavoniju

Nakon uspješno održanog znanstveng simpozija o Luki Iliću oriovčaninu, Novljansko akademsko društvo je prikupilo sve prezentirane radove, te uredilo i za tisak pripremilo zbornik radova KULTUROLOŠKI, SOCIOLOŠKI, POLITIČKI I RELIGIJSKI UČINCI DJELOVANJA LUKE ILIĆA ORIOVČANINA NA NOVSKU I ZAPADNU SLAVONIJU.

Zbornik je tiskan u 200 primjeraka te na 312 stranica sadrži 16 referata u kojima su znanstvenici i eksperti istražili i obradili Luku Ilića Oriovčanina kao sakupljača slavonskih narodnih običaja i navada s posebnim naglaskom na svatove i poklade, njegovu suradnju s Ilircima, kao skupljača narodnih zagonetaka, pitalica i poslovica i njegovo zagonetačko nasljeđe između Oriovca i Novske, napjeve njegovih varoških pjesama o pjevanju i popijevkama u slavonskoj glazbenoj baštini, njegov jezik i domoljublju te o slavonskim graničarima u njegovim pjesmama.

Urednik Zbornika je bio dr. sc. Jozo Marević a grafičko-likovni urednik mr. sc. Ivan Medarac koji je ujedno i računalno obradio tekst Zbornika.

Predstavljanje Zbornika radova o Luki Iliću Oriovčaninu održano je 16. listopada 2019. godine u Novskoj.